V Poprade sa začne jesenné upratovanie, občania sa môžu zbaviť rôzneho odpadu

26.09.2013 Poprad

Poprad 26. septembra (TASR) - Mesto Poprad pripravilo tradičné jesenné upratovanie, jeho obyvatelia môžu pri čistení okolia svojich príbytkov využiť pristavené veľkoobjemové kontajnery. Do nich môžu bezplatne ukladať aj drobný stavebný odpad z rekonštrukčných prác, ale i objemový odpad, napríklad starý nábytok, okná či dvere.
"Počas jesenného upratovania sa môžu občania mesta bezplatne zbavovať aj konárov zo záhrad, ktoré však nesmú byť ukladané do veľkoobjemových kontajnerov, ale vedľa nich, nakoľko sú následne drvené a drevná štiepka sa používa pri údržbe verejnej zelene," uviedla Daniela Polaštiková z oddelenia životného prostredia Mestského úradu (MsÚ) v Poprade.
Do veľkoobjemových kontajnerov sa nesmie ukladať stavebný odpad, ten musí stavebník v súlade so stavebným rozhodnutím na vlastné náklady uložiť na riadenej skládke a mať doklad o jeho likvidácii. Nepatrí do nich ani elektroodpad, tráva, lístie, nebezpečný odpad a pod. Veľkoobjemový odpad, drobný stavebný odpad, elektroodpad, trávu, lístie, sklo a pod. môžu občania celoročne voziť do zberného centra na Ulici L. Svobodu v Poprade. Polaštiková zdôraznila, že veľkoobjemové kontajnery nie sú určené pre podnikateľské subjekty, ktoré sú povinné zbavovať sa odpadov zo svojej činnosti v súlade so zákonom a na vlastné náklady.
"Žiadame občanov, aby k jesennému upratovaniu pristupovali zodpovedne, veľkoobjemový odpad a drobný stavebný odpad neukladali vedľa veľkoobjemových kontajnerov, ale počkali na prázdny kontajner, striktne dodržiavali termíny jesenného upratovania v jednotlivých lokalitách a po jeho skončení už odpad na týchto miestach neukladali. Ukladanie odpadu na stanovištiach veľkoobjemových kontajnerov po skončení jesenného upratovania je považované za tvorbu divokej skládky," upozornila Polaštiková.
Dodržiavanie termínov a pravidiel pri nakladaní s odpadmi v čase jesenného upratovania bude pravidelne monitorovať mestská polícia, ktorá bude v prípade nerešpektovania pravidiel dávať blokové pokuty. Veľkoobjemové kontajnery budú v jednotlivých mestských častiach umiestnené postupne od piatka 27. septembra až do konca októbra. Informácie o lokalitách s harmonogramom umiestnenia veľkoobjemových kontajnerov možno nájsť na internetovej stránke mesta.
 

Vyberte región